Julepynt – en oversigt

I denne blog vil vi kigge nærmere på julepynt. Hvad er det egentlig, og hvor stammer det fra? Vi vil desuden se på nogle af de mest populære julepyntegenstande, så du kan få inspiration til din egen jul.

 

Hvad er julepynt?

Julepynt er pyntegenstande, der anvendes i forbindelse med jul. Pynten kan have mange forskellige former og farver, men den har altid ét formål: at skabe en hyggelig og festlig atmosfære i hjemmet.

 

Julepyntens historie

De første julepyntegenstande dateres helt tilbage til oldtiden. Her brugte man grene fra træer og buske til at pynte op indendørs i forbindelse med vinterfestlighederne. I løbet af middelalderen begyndte man så at bruge pyntegenstande af papir og træ i stedet for de grønne grene.

 

I 1644 blev det imidlertid forbudt at bruge papir- og træpynt i England, så folk måtte finde andre materialer at bruge. Dette gav anledning til, at glasperler og smykker blev meget udbredte som pyntegenstande. Fra slutningen af 1700-tallet begyndte man så at importere porcelænsfigurer fra Kina, og disse er stadig rigtig populære i dag. 

 

De mest populære julepyntegenstande i dag

I dag findes der et utal af forskellige typer af julepynt på markedet, men nogle ting er alligevel mere populære end andre. Nedenfor har vi listet nogle af de mest udbredte typer af julepynt:

 

  • Juletræspynt: Juletræet er et musthave i de fleste danske hjem om vinteren, og derfor er juletræspynt også en vigtig del af enhver jul. De fleste danskere foretrækker simple grene med små lysslynger eller lyskæder, men man kan sagtens finde mere kreative juletræspyntsartikler på markedet.
  • Lys: Som tidligere nævnt er lys en vigtig del af enhver juletradition – både som symbol på lyset i mørketiden og som pynt på juletræet eller andre steder rundt om i huset. Lyskugler, -stjerner eller -graner er altid et hit, da de kan give ethvert rum et hyggeligt touch.
  • Juledekorationer: Juledekorationer omfatter altså alle de ting, der ikke direkte hører til juletræspynt eller lyskilder – for eksempel figurer af snefnug eller rensdyr, krans til døren eller adventsgaver under træet. De fleste danskere foretrækker dog stadig at holde det simple her, så oftest ser man blot gran eller fur prydet med lidt lyskilder rundt om sin boligindgang.

 

Konklusion:

Der findes et utal forskellige typer af pyntegenstande på markedet – både simple grene med små lysslynger eller lyskugler samt mere avancerede rensdyr- eller snefnug-figurer. Du kan finde inspiration overalt – hos venner, familie eller online – men det allervigtigste er naturligvis, at du føler dig godt tilpas ved din valgte pyntegenstand! Husk blot på at skabe en hyggelig atmosphere hele vejen igennem!

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*