Seneskedehindebetændelse

Seneskedehindebetændelse er et velkendt ord, og er flittigt brugt i forbindelse med smerter i håndleddet. Betændelsestilstanden opstår som regel på grund af overbelastning af håndleddet. Senerne til fingre og håndrodsknogler, løber i seneskeder, og det glidevæv som omgiver seneskederne kan blive irriteret og hævet. Med irritation/inflammation hører ofte hævelse, og når der opstår hævelse i et i forvejen snævert område, opstår der pladsmangel og yderligere inflammation.

Tilstanden er temmelig almindelig og opstår oftest hos kvinder hvorfor det hormonelle system mistænkes at spille en rolle. Irriteret væv skal aflastes, men mindskes smerter og inflammation ikke ved dette, kan det være behandlingskrævende. I sjældne tilfælde tilbydes operation, hvor man åbner og opdeler seneskeden. Ud fra en mere holistisk tilgang til behandling af denne problematik, vil man forsøge at finde årsagen til problemets opståen, men også forsøge at finde frem til årsagen til hvorfor kroppen ikke heler ordenligt. 

Osteopatisk tilgang

Osteopater er eksperter i behandling af de fleste sundhedsproblematikker i kroppen – herunder seneskedehindebetændelse. Undersøgelsen af denne problematik vil typisk bestå i at finde ud af om der er biomekaniske restriktioner, hvilket betyder om alle led, muskler, bindevæv og sener kan bevæge sig frit, eller om der er en begrænsning af disse bevægelser. 

Herudover vil en osteopat undersøge om der er problemer med blodforsyningen til håndleddet – herunder lokale og centrale problemer. For en god heling, er det vigtigt at der er en god blodcirkulation i det inflammerede område. Både fremløb (ilt og næringsstoffer) og tilbageløb (Co2 og affaldsstoffer).

Ydermere vil en osteopat undersøge om der er negativ påvirkning af nerveforsyningen til håndleddet. Nerveforsyningen til armen kommer fra nakken, så f.eks. hvis der er problemer med spændinger og bevægelighed af nakken, vil dette kunne påvirke nerveforsyningen til håndleddet. Herudover kan nerveforsyning også blive begrænset i dens forløb gennem muskelvæv og knogler i skulderåget.

Til sidst vil man undersøge om der er systemiske årsager til, at kroppen ikke heler optimalt. Det kan f.eks. skyldes stofskifteproblemer, immunforsvarsproblemer (herunder fordøjelsesproblemer), hjerte-lungeproblemer. Herudover kan det også skyldes psykisk stress, søvnmangel, dårlig kost mm.

Behandlingen

Som tidligere nævnt, er det vigtigt at man stopper den mekaniske belastning – at man begrænser yderligere stress af vævet. Herudover er det altid fordelagtigt hvis man kan fremme blodcirkulationen i området. Dette kan man gøre ved at træne kredsløbet og bevæge armen (uden af overbelaste yderligere). En osteopat vil forsøge ved hjælp af osteopatiske teknikker at behandle de systemer der måtte være problemet. Dette gøres bland andet ved mobiliseringsteknikker og manipulationsteknikker. Herudover kan der anvendes kraniosakrale-teknikker der har som formål, at påvirke det neuroendokrine system (fremme kroppens egen helingsmekanismer).

En osteopat har en lang uddannelsesmæssig baggrund og behandlingen er sikker. Derfor kan du med fordel henvende dig til en osteopat, hvis du ønsker at komme seneskedehindebetændelse til livs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*